Kunstig intelligens

Mange studenter velger å bli ingeniør med kompetanse innen kunstig intelligens. Det er ingen tvil om at kunstig intelligens er på full fart inn i næringslivet - men dersom man ikke forstår teknologien kan det ha katastrofale konsekvenser.

Intelligente agenter som tar over verden?

Det sies at robotikk og kunstig intelligens er fremtiden og at vi vil oppleve at mange arbeidsplasser forsvinner som følge av dette. Eksempler som nevnes er kirurger og fabrikkarbeidere. For sistnevnte yrke har vi sett store endringer allerede, og derfor diskuteres det om det kan være økt fare for færre arbeidsplasser innenfor visse industrier i fremtiden. Automatisering virker dermed truende. 

Dette behøver ikke nødvendigvis å stemme. Vi trenger nemlig noen som kan installere, programmere og bygge disse robotene. Det er her ingeniørene, samt de som er utdannet i de respektive yrkene robotene potensielt kan overta, kommer inn. 

Les også: Sommerjobb for ingeniører

Hva er egentlig kunstig intelligens?

Kunstig intelligens er «intelligente» datasystemer som er i stand til å løse problemer, samt lære av egne feil og erfaringer. Slike datasystemer blir utviklet ved at vi benytter teoretiske og eksperimentelle dataverktøy til å studere intelligent atferd. Resultatene av dette bruker vi blant annet til å utvikle intelligente datasystemer. 

Maskinlæring og Artificial Intelligence (AI) kan skape verdi av tilgjengelig data på en måte som ikke var mulig før. På kort tid kan enorme mengder data analyseres og mønstre kan avdekkes. Gjort riktig, kan tidkrevende prosesser automatiseres og gjøres mer konsistente. Dette kan forbedre bedriftens inntjening og skape nye inntektsstrømmer, samtidig som sikkerheten økes. 

Les også: Maskinlæring

Fallgruver innen kunstig intelligens

- Maskinlæring kan bidra til å øke kunnskapen innenfor et fagområde. Hvis det blir brukt riktig, kan det hjelpe oss med å oppdage sammenhenger vi ikke var klar over og som ikke er dekket av eksisterende teori, sier Justin Fackrell og Martin Høy.

Fackrell og Høy arbeider som data scientists i DNV GL, og er blant selskapets fremste eksperter på AI-teknologi. Ifølge de to ekspertene er det mange grunner til at det kan være klokt å trå varsomt i dette landskapet:

- Kunstig intelligens brukes mye innen markedsføring og forbrukerteknologi, men der der det ofte begrensede konsekvenser hvis løsningen er upresis. Bruker man derimot maskinlæring til å ta beslutninger om når man skal vedlikeholde kritiske systemer på en oljeplattform, er det livsviktig at løsningen er riktig. Hvis prediksjonen er feil, kan den ytterste konsekvensen bli at liv og verdier går tapt, sier Fackrell. 

Det er for eksempel mange år siden man kunne lese at de første selvkjørende bilene «trolig var like rundt hjørnet», men etter flere år med testing er det fortsatt uklart når de blir en del av trafikken rundt oss. 

- Dette er et eksempel på at når man forsøker å introdusere AI-teknologi på områder der det har høye konsekvenser hvis datamodellen gjør feil, så går utviklingen saktere enn på andre områder, sier Fackrell. 

- Blant våre kunder innenfor helse, infrastruktur og industri er det mange som ivrer etter å ta i bruk kunstig intelligens for å bli bedre. De vil møte utfordringer, og må ha et bevisst forhold til kombinasjonen av kunnskap om modellen og området den skal brukes på, forteller Høy. 

For å kunne ta teknologien i bruk, må man ha kunnskap om hvor dataene kommer fra, modellen som brukes og hva som kan gå galt. Her kommer DNV GL inn i bildet, og det er ingen tvil om at det vil være et økende behov for ingeniører på nettopp dette feltet. 

Å kombinere kunstig intelligens med menneskelig intelligens

Selv om kirurgens hender kan byttes ut med en maskin, vil vi likevel behøve noen som har kunnskapen til en kirurg for å programmere roboten til å utføre riktig jobb. Vi har allerede sett eksempler der kirurgen selv styrer roboten fra en datamaskin. Se bare på denne videoen 

Ingeniører innen kunstig intelligens

Med andre ord trenger vi å kombinere kunstig intelligens med menneskelig intelligens for at jobben skal bli utført riktig. Dette betyr at det i fremtiden vil være et økende behov for ingeniører utdannet innen kunstig intelligens. Som ingeniør på dette feltet vil du være en av dem som kan være med på å skape fremtiden vår. Ønsker du å lære mer om dette emnet, bør du velge studieretninger som datateknologi, robotikk og kybernetikk, informatikk eller andre studier relatert til data- og informasjonsteknologi. 

Les også: Fornybar energi

Ønsker du å utvikle deg som ingeniør?

Ønsker du å utvikle deg som ingeniør innen datateknologi og kunstig intelligens, kan vi i DNV GL hjelpe deg med dette. Enten du er student eller ferdig utdannet ingeniør, vil du bli en del av noe større hos DNV GL.

Vi har et mål om å sikre liv, verdier og miljøet, og derfor gjør vi det mulig for andre selskaper å forbedre sikkerheten og bærekraftigheten i deres virksomheter. Vi jobber globalt. Vi opererer i over 100 land med dedikerte fagfolk som hjelper våre kunder med å gjøre verden tryggere, smartere og grønnere. 

Les også: Etisk hacking

Søk jobb i DNV GL

Er du nyutdannet ingeniør innen datateknologi, kunstig intelligens eller noen av de ovenstående områdene, har vi noen unike karrieremuligheter å tilby. Vi mener at en karriere utgjør en lang prosess, der en skal lære mye på veien. Hos oss vil du få mulighet til å styre din egen karriere og dine egne mål, og vi ønsker at du er nysgjerrig og lærevillig. 

Våre hovedområder er:

Vi legger ut alle våre stillinger på LinkedIn og på Finn. Ved å legge inn jobbvarsel får du e-post når vi legger ut nye stillinger. 

Read these interesting articles regarding DNV and our work

The text is available in both English and Norwegian.

 

Risk Management

 

Risikostyring

 

Renewable energy

 

Fornybar energi

 

Machine learning

 

Maskinlæring

 

Summer jobs for engineers

 

Sommerjobb for ingeniører

 

Cyber security

 

Software development