Aquaculture Stewardship Council-standarder

Demonstrerer ditt engasjement for ansvarlig akvakulturoppdrett.

Aquaculture Stewardship Council (ASC)-standarder for ansvarlig sjømatoppdrett gjør at du kan demonstrere for konsumenter at sjømaten har blitt produsert på en måte som minimerer sosial og miljømessig påvirkning fra akvakulturoppdrett. Sertifisering i henhold til ASC-standardene vil kvalifisere deg til å bruke eco-etiketter på produktene.

Standardene for ansvarlig oppdrett administreres av Aquaculture Stewardshop Council, som har som oppgave å oppnå miljømessig bærekraftig og sosialt ansvarlige praksiser i akvakultursektoren ved bruk av effektive markedsmekanismer som skaper verdi på tvers av kjeden.

Hva er ASC-standardene?

Det finnes aktuelt elleve ASC-standarder som dekker 17 artsgrupper [abalon; bivalver (skjell, muslinger, østers, kamskjell); flyndre, ferskvannsørret; pangasius; laks; havabbor, havkaruss, ørnefisk; seriola og cobia; reker; tilapia; tropisk marin finnefisk]. I tillegg har ASC utviklet en Pike-perch-modul og en RAS-modul. Det er også en felles ASC-MSC (Marine Stewardship Council)-standard for tang og tare.

For å bli sertifisert etter ASC-standarden må oppdrettseiere overholde et sett av krav som dekker følgende:

  • Miljømessige og sosiale konsekvenser av oppdrett
  • Drift av akvakulturproduksjonssystemer, med særlig fokus på biologisk mangfold, fôr, forurensning, sykdommer og menneskerettigheter som de viktigste temaene innen fiskeoppdrett

For å ha ASCs eco-etikett, verifiserers integriteten til produktene som stammer fra et ASC-sertifisert anlegg gjennom Chain of Custody (CoC)-sertifisering. For ASC sertifiseres Chain of Custody gjennom bruk av MSCs Chain of Custody-system, ved bruk av ASC-spesifikke krav.

For å oppfylle alle kravene må gårdene:

  • Ha en høy grad av åpenhet og regelmessig overvåking av nøkkelindikatorer 
  • Gjøre noen resultatdata offentlig tilgjengelige
  • Gjøre andre resultatdata tilgjengelige for ASC

For å kunne bruke ASC-miljømerket må integriteten til produktene som kommer fra en ASC-sertifisert gård, verifiseres gjennom sporbarhetssertifiseringen (Chain of Custody, CoC). For ASC sertifiseres sporbarhetskjeden gjennom anvendelse av MSCs sporbarhetsstandard og i tillegg de spesifikke kravene i ASCs sporbarhetsmodul.

Fordeler med å bli sertifisert

Sertifisering etter ASC-standardene gir produsenter flere fordeler: 

  • Tilgang til markeder med krav om ASC-sertifisert sjømat
  • Tydelig og troverdig kommunikasjon om ansvarlig oppdrett til kunder og interessenter.
  • Berettigelse for produkter til å ha ASCs eco-etikett
  • Strukturert interessentinvolvering
  • Uavhengig verifisering av beste miljømessige og sosiale praksis
  • En forsikring til sjømatkjøpere om at ASC merkede produkter kommer fra et sertifisert ansvarlig oppdrettsanlegg

Komme i gang

Første trinn er å få mer informasjon om sertifiseringsprogrammet og bli kjent med ASC-standarden. Standarden er tilgjengelig for nedlasting fra ASC-nettsidene.

Bruk ASCs forhåndsrevisjonssjekkliste som et verktøy for å sikre at du oppfyller datainnhentingskravene før første revisjon. Noen indikatorer krever at data skal innhentes minst 6 måneder før første revisjon.

DNV er et uavhengig tredjeparts sertifiseringsorgan som er akkreditert for ASC Farm-standarden, samt MSC Chain of Custody-standarden og ASC Chain of Custody-modulen. Vi kan hjelpe deg med sertifisering i henhold til disse standardene.

Våre eksperter er blant de mest erfarne revisorer i industrien, og vi kan tilby sertifisering etter ASC-standarden for ditt oppdrettsanlegg.

Mer informasjon

Kurs

Kurs

Oivalluksia aktiivisessa oppimisympäristössä