Aquaculture Stewardship Council-standarder
Demonstrerer ditt engasjement for ansvarlig akvakulturoppdrett.
Aquaculture Stewardship Council (ASC)-standarder for ansvarlig sjømatoppdrett gjør at du kan demonstrere for konsumenter at sjømaten har blitt produsert på en måte som minimerer sosial og miljømessig påvirkning fra akvakulturoppdrett. Sertifisering i henhold til ASC-standardene vil kvalifisere deg til å bruke eco-etiketter på produktene.
Standardene for ansvarlig oppdrett administreres av Aquaculture Stewardshop Council, som har som oppgave å oppnå miljømessig bærekraftig og sosialt ansvarlige praksiser i akvakultursektoren ved bruk av effektive markedsmekanismer som skaper verdi på tvers av kjeden.
Hva er ASC-standardene?
Det finnes aktuelt elleve ASC-standarder som dekker 17 artsgrupper [abalon; bivalver (skjell, muslinger, østers, kamskjell); flyndre, ferskvannsørret; pangasius; laks; havabbor, havkaruss, ørnefisk; seriola og cobia; reker; tilapia; tropisk marin finnefisk]. I tillegg har ASC utviklet en Pike-perch-modul og en RAS-modul. Det er også en felles ASC-MSC (Marine Stewardship Council)-standard for tang og tare.
For å bli sertifisert etter ASC-standarden må oppdrettseiere overholde et sett av krav som dekker følgende:
- Miljømessige og sosiale konsekvenser av oppdrett
- Drift av akvakulturproduksjonssystemer, med særlig fokus på biologisk mangfold, fôr, forurensning, sykdommer og menneskerettigheter som de viktigste temaene innen fiskeoppdrett
For å ha ASCs eco-etikett, verifiserers integriteten til produktene som stammer fra et ASC-sertifisert anlegg gjennom Chain of Custody (CoC)-sertifisering. For ASC sertifiseres Chain of Custody gjennom bruk av MSCs Chain of Custody-system, ved bruk av ASC-spesifikke krav.
For å oppfylle alle kravene må gårdene:
- Ha en høy grad av åpenhet og regelmessig overvåking av nøkkelindikatorer
- Gjøre noen resultatdata offentlig tilgjengelige
- Gjøre andre resultatdata tilgjengelige for ASC
For å kunne bruke ASC-miljømerket må integriteten til produktene som kommer fra en ASC-sertifisert gård, verifiseres gjennom sporbarhetssertifiseringen (Chain of Custody, CoC). For ASC sertifiseres sporbarhetskjeden gjennom anvendelse av MSCs sporbarhetsstandard og i tillegg de spesifikke kravene i ASCs sporbarhetsmodul.
Fordeler med å bli sertifisert
Sertifisering etter ASC-standardene gir produsenter flere fordeler:
- Tilgang til markeder med krav om ASC-sertifisert sjømat
- Tydelig og troverdig kommunikasjon om ansvarlig oppdrett til kunder og interessenter.
- Berettigelse for produkter til å ha ASCs eco-etikett
- Strukturert interessentinvolvering
- Uavhengig verifisering av beste miljømessige og sosiale praksis
- En forsikring til sjømatkjøpere om at ASC merkede produkter kommer fra et sertifisert ansvarlig oppdrettsanlegg
Komme i gang
Første trinn er å få mer informasjon om sertifiseringsprogrammet og bli kjent med ASC-standarden. Standarden er tilgjengelig for nedlasting fra ASC-nettsidene.
Bruk ASCs forhåndsrevisjonssjekkliste som et verktøy for å sikre at du oppfyller datainnhentingskravene før første revisjon. Noen indikatorer krever at data skal innhentes minst 6 måneder før første revisjon.
DNV er et uavhengig tredjeparts sertifiseringsorgan som er akkreditert for ASC Farm-standarden, samt MSC Chain of Custody-standarden og ASC Chain of Custody-modulen. Vi kan hjelpe deg med sertifisering i henhold til disse standardene.
Våre eksperter er blant de mest erfarne revisorer i industrien, og vi kan tilby sertifisering etter ASC-standarden for ditt oppdrettsanlegg.