Skip to content

DNV GL - Første til å ta i bruk blockchain

Som den første aktøren i bransjen tar DNV GL i bruk blockchain. Mer enn 90 000 sertifikater er fra i dag overført til selskapets blockchain-løsning. Den nye teknologien og de nye løsningene gir bedre og enklere tilgang til sertifikatenes data. Samtidig blir mulighetene for forfalsking av sertifikater tilnærmet null.

Luca Crisciotti, CEO of DNV GL - Business Assurance

– I over 150 år har vi vært en sentral aktør for å bygge tillit mellom folk. Tillit er avhengig av kommunikasjon man kan stole på, særlig i en tid hvor ting endrer seg raskt og mye av kommunikasjonen foregår digitalt. Derfor går vi nå nye veier for å bygge digital tillit ved å ta i bruk nyskapende blockchain-teknologi, sier administrerende direktør i DNV GL – Business Assurance Luca Crisciotti.

Han leder divisjonen som håndterer sertifisering, og sikrer at alt fra produkter i matvarebutikken til prosesser i bedrifter foregår etter beste praksis og anerkjente standarder, som eksempelvis de velkjente ISO standardene. Gjennom lokale avdelinger i mer enn 100 land, har DNV GL utstedt tilsammen mer enn 90 000 sertifikater til 70 000 kunder.

En av de første utenfor finansbransjen

Mens fokuset på blockchain-teknologien har vært stor innenfor finans og betalingsløsninger, har teknologien hittil vært lite benyttet i andre bransjer. Sammen med Deloittes BlockChain Lab har DNV GL nå tatt et viktig steg mot å effektivisere hele sertifiseringsbransjen. Konkret betyr dette at når et DNV GL sertifikat blir utstedt, sendes samtidig informasjon ut i blockchainen, og hvert sertifikat får utstedt en digital identitet. Alle sertifikater er kryptert og sporbare, lagret i et nettverk av datamaskiner. De som trenger tilgang til sertifikatet kan via en QR-kode umiddelbart få bekreftelse på om et selskap har gyldig sertifikat, samt alle detaljer om sertifiseringen. Løsningen gjør det langt enklere å avsløre svindel med sertifikater, og dermed særdeles vanskeligere å benytte forfalskninger.

– Dette er en av de første blockchain-applikasjonene laget utenom finanssektoren, og viser de mangfoldige muligheten teknologien leverer. Fremover vil vi trolig se konsepter, prototyper og investeringer i alle store næringer, sier Martin Bryn, partner i Deloitte.

Vil bygge mer på blockchain

DNV GL ser også store muligheter i teknologien fremover.

– I en verden preget av mye data og til tider motstridende meldinger blir det stadig viktigere for både selskaper og forbrukere å ta valg basert på informasjon man kan stole på. Blockchain teknologien gjør det mulig å verifisere data og spore produkter og prosesser på en helt ny måte. Å ta sertifikatene ut i blockchain er bare vårt første steg for å bygge digital tillit, avslutter Luca Crisciotti.

Mer informasjon

 

Certificates in the blockchain

Immutable, instant and assured