ASC-fôrstandard
Sørge for at fôrfabrikkene oppfyller strenge miljømessige og sosiale krav, at ingrediensene kommer fra sosialt ansvarlige leverandører, og at de bruker miljøvennlige råvarer. Legge vekt på en helhetlig tilnærming ved å kreve ansvarlig innkjøp av alle viktige fôringredienser.
Fôrstandarden tar ASCs tilnærming til ansvarlig akvakultur og utvider den til å omfatte fôrfabrikkene som produserer akvafôr, samt leverandørene av ingrediensene deres.
ASCs fôrstandard, som trer i kraft fra januar 2023, tar for seg en av de største potensielle påvirkningene fra akvakultur, nemlig produksjonen av fôr, og gjør det på en helhetlig måte ved å kreve ansvarlig innkjøp av alle de viktigste fôringrediensene.
Fôrfabrikkene kan nå vurderes i forhold til ASC- fôrstandastandarden, noe som forsikrer forbrukerne om at fôret som brukes på ASC-sertifiserte oppdrettsanlegg, er produsert på en ansvarlig måte - enten det inkluderer marine eller landbaserte ingredienser.
Hva er ASC-fôrstandard?
ASCs fôrstandard gjør det klart at sertifiserte fabrikker må kjøpe inn mer bærekraftige ingredienser, men slår samtidig fast at marine ingredienser faktisk utgjør en mindre andel av fôr til akvakultur. På verdensbasis stammer rundt 75 prosent av disse ingrediensene fra landbruk – for eksempel soya, hvete og ris. Disse har sine egne konsekvenser, særlig avskoging og omdanning av landområder, som ofte blir oversett i debattene om bransjen.
For plantebaserte ingredienser, som for marine ingredienser, må fabrikkene registrere og rapportere alle ingredienser som utgjør mer enn 1 % av fôret og de må iverksette tiltak for å sikre at de er anskaffet på en ansvarlig måte. De må også vurdere risikoen for at en bestemt ingrediens bidrar til avskoging eller omdanning av landområder og de må forplikte seg til å gå over til en leverandørkjede som er fri for disse negative påvirkningene.
Standarden trådte i kraft i januar 2023. Sertifiserte gårder har frem til oktober 2025 på seg til å bytte til ASC-kompatibelt fôr for å fortsette å oppfylle ASC Farm-standardene.
Fordeler med å bli sertifisert
Sertifisering i henhold til ASC-standardene gir produsentene flere fordeler:
- Tilgang til markeder med krav om ASC-sertifisert fôr
- Tydelig og troverdig kommunikasjon om ansvarlig fôrproduksjon
- Uavhengig verifisering av nivåene av miljømessig bærekraftige ingredienser
Komme i gang
Det første steget er å skaffe seg mer informasjon om sertifiseringsordningen og gjøre seg kjent med ASCs fôrstandard. Standarden kan lastes ned fra ASCs nettsted.
DNV er et uavhengig tredjeparts sertifiseringsorgan som er akkreditert for ASC Feed-standarden, og kan hjelpe deg på veien mot sertifisering. Våre eksperter er blant de mest erfarne revisorene i akvakulturnæringen.