Skip to content

ASC-fôrstandard

ASCs nye fôrstandard skal sikre at fôrfabrikker oppfyller strenge miljø- og samfunnsmessige krav, kjøper inn ingredienser fra samfunnsansvarlige leverandører og bruker miljøvennlige råvarer. Standarden har en helhetlig tilnærming og krever ansvarlig innkjøp av alle viktige fôringredienser.

Fôrstandarden tar utgangspunkt i ASCs tilnærming til ansvarlig akvakultur og utvider den til å omfatte fôrfabrikkene som produserer akvafôr, samt leverandørene av ingrediensene. 

ASCs fôrstandard trådte i kraft i januar 2023 og regulerer en av de viktigste kildene til potensielle konsekvenser av akvakultur, nemlig fôrproduksjon.  

Fôrfabrikkene kan nå vurderes i forhold til ASC- fôrstandastandarden slik at forbrukerne kan stole på at fôret som brukes på ASC-sertifiserte oppdrettsanlegg, stammer fra ansvarlige kilder – enten det inneholder marine eller landbaserte ingredienser. 

Hva er ASC Feed Standard? 

ASCs nye fôrstandard gjør det klart at sertifiserte fabrikker må kjøpe inn mer bærekraftige ingredienser, men slår samtidig fast at marine ingredienser faktisk utgjør en mindre andel av fôr til akvakultur. På verdensbasis stammer rundt 75 prosent av disse ingrediensene fra landbruk – for eksempel soya, hvete og ris. Bruk av slike ingredienser har sine egne konsekvenser, særlig i form av avskoging og landendringer, noe som ofte blir oversett i debatter om bransjen.  

For plantebaserte ingredienser – i likhet med marinbaserte – må fabrikkene nå registrere og rapportere alle ingredienser som utgjør over én prosent av et fôr, og de må iverksette tiltak for å sikre at de stammer fra ansvarlige kilder. Fabrikkene må vurdere risikoen for at en bestemt ingrediens bidrar til avskoging eller landendringer og forplikte seg til å gå over til en forsyningskjede uten disse alvorlige negative konsekvensene.  

Standarden trådte i kraft fra og med 1. januar 2023 da fôrfabrikkene ble kvalifisert for sertifisering. For å fortsette å overholde ASCs oppdrettsstandarder må oppdrettsanlegg innen januar 2025 gå over til fôr som overholder fôrstandarden. 

Mer informasjon

  Kurs

Kurs

Innsikt i et aktivt læringsmiljø

  Merverdi for deg

Merverdi for deg

Les mer om den digitale kundeopplevelsen her

 

ASC’s Feed Standard

Besøk ASC-siden

 

ASC Feed Standard Document

Last ned ASC Feed Standard Document – versjon 1.01 Januar 2023

 

ASC Feed Interpretation Manual

Last ned ASC Feed Interpretation Manual