Statsministeren testet autonom drone hos DNV GL
I april besøkte statsminister Erna Solberg DNV GL i Singapore i forbindelse med næringslivskonferansen «Norway Asia Business Summit 2016».
DNV GL er en av rundt 250 norske bedrifter som representerer Norge på den årlige konferansen, som har som mål å fremme norsk virksomhet og tilstedeværelse i Asia. I forbindelse med konferansen besøkte statsministeren DNV GLs laboratorium i Jurong, Singapore, der hun blant annet fikk både se og prøve en autonom drone og den nyutviklede dokkingstasjonen «The Hive».
Dronen er utviklet som et hjelpemiddel for å kunne inspisere ulike fasiliteter og installasjoner – eksempelvis solcellepaneler på bygningers tak. At dronen er autonom betyr at den er selvstyrt. Så snart den har fått et oppdrag vil den selv ta seg fram til målet og rapportere tilbake til om eventuelle feil og mangler.
- Det gleder meg at vi har et selskap som er så opptatt av utviklingsmålene. Ja, dere er et selskap som skal og må tjene penger, men dere gjør det innenfor bærekraftmålene, sa Solberg under demonstrasjonen.
Besøket hos DNV GL var det eneste bedriftsbesøket statsministeren gjorde i Singapore.
Viktig region for teknologi og innovasjon
- Asia er et sentralt marked for Norge, og de siste ti årene har andelen av norsk eksport til denne delen av verden økt betydelig. Dette skal vi jobbe for å utvikle videre. Derfor er omstilling og innovasjon sentrale temaer på reisen, sa statsministeren under næringslivskonferansen.
DNV GL har lenge hatt et tett samarbeid med partnere i regionen og vært til stede i Singapore i mer enn 50 år. I 1984 kunne DNV GL tilby tester i eget laboratorium i Singapore, og dagens nye laboratorium på Jurong, som ble åpnet i 2014, er et velkjent og respektert uavhengig laboratorium som kan tilby topp moderne fasiliteter og høyt kompetente ingeniører og teknikere til kunder i hele Sørøst-Asia.
- Testing i laboratorium er en nyttig måte å prøve ut ny teknologi. Energisektoren er et voksende segment, og vi har nylig åpnet et testsenter for utstyr til energiindustrien som en del av vårt laboratorium i Singapore. Dette er det første uavhengige testsenteret som tilbyr tjenester innen energisegmentet i Sørøst-Asia, forteller Arve Johan Kalleklev, regionsjef for DNV GL Olje og gass i Sørøst-Asia og Australia og landssjef i Singapore.
Utviklet gjennom lokalt samarbeid
Den autonome dronen og dokkingstasjonen «the Hive» er basert på teknologi utviklet av en nyetablert og lokal bedrift i Singapore, SwarmX. Samarbeidet mellom SwarmX og DNV GL ble igangsatt etter en presentasjon av SwarmX’ droneteknologi på Singapores teknologi- og gründermesse «the Hub».
- DNV GL innledet samarbeidet for å kunne tilby bedre tjenester til våre kunder i energisektoren gjennom bl.a. smartere og mer kostnadseffektive løsninger for inspeksjon og innhenting av data. Vi er inne i en tid med store endringer. Dekarbonisering av energisystemer og digitalisering vil sette preg på hvordan industrier og samfunnet for øvrig utvikler seg. Gjennom samarbeidet med SwarmX ønsker vi å tilføre et nytt element til sikrere, smartere og grønnere operasjon av solcelleparker, forteller konsernsjef i DNV GL, Remi Eriksen.
Dokkingstasjonen, som er i underkant av to meter bred, kan holde en seks-propellert drone på størrelse med et sykkelhjul (snaut 1 meter i diameter). Tidligere måtte dronen manuelt styres tilbake til dokkingstasjonen, men dette er nå autonomisert.
- Dronen og dokkingstasjonen «The Hive» vil bidra til at inspisering av fasiliteter som for eksempel solcelleparker kan gjennomføres på en rask, effektiv og sikker måte. Dette vil øke antall produserte kW-timer gjennom økt pålitelighet og redusere antall arbeidstimer for datainnhenting, inspeksjon, feilretting og reparasjon, forklarer konsernsjefen.
- Det er av økende betydning at tilbydere av fornybar energi ser etter nye muligheter for å øke effektivitet og ressursutnyttelse. Vi er glade for at vi har både Norges og Singapores støtte i dette arbeidet, sier regionsdirektør for DNV GL Energy i Asia-Pacific, Mathias Steck.
Et pilotprosjekt for å teste ut dokkingstasjonen skal etter planen gjennomføres i Thailand i mai. Dronen og dokkingstasjonen vil bli en del av DNV GLs «Smarter operations bundle» som tilbys til fornybar energiselskap i Sørøst-Asia.