Vil Norge nå sine mål for energiomstilling i 2030 og 2050? I denne rapporten kan du lese DNVs analyse av energisystemet og våre prognoser for fremtiden. Rapporten er tatt frem i samarbeid med Norsk Industri.
I rapporten Energy Transition Norway beskriver DNV hvordan vi mener Norges energifremtid mest sannsynlig vil se ut. Rapporten viser sentrale utviklingstrekk, samt utfordringer og muligheter Norge vil stå overfor i årene fremover. Vi tror denne innsikten vil komme flere til gode – inkludert Norsk Industri, norske politikere og beslutningstakere, og alle andre aktører som er involvert i og har interesse av den norske energiomstillingen.
Hovedfunn fra rapporten
- Norge vil trolig ikke nå klimamålene sine for 2030
- Det haster med å skalere opp kraftproduksjon for å kunne legge til rette for grønn industriell vekst og oppfylle avkarboniseringsmålen
I løpet av de neste ti år vil vi få en betydelig økning i etterspørselen av elektrisitet, samtidig som produksjonen holdes på samme nivå som idag. Husstander, servicenæringer og en sterkt elektrifisert transportsektor, vil sammen konsumere det eksisterende strømoverskuddet vi har i Norge i dag. Dette vil trolig føre til et underskudd i vår elektrisitetsbalanse i perioden 2025-2035. Konsekvensen av dette er at det vil være vanskelig å gjennomføre avkarboniseringsplaner og industriell vekst innen elavhengige sektorer som batteriproduksjon, grønt stål, aluminium og elektrolysebasert hydrogenproduksjon.
Olje- og gasseksport vil reduseres betydelig, noe som vil føre til et dramatisk fall i Norges eksportinntekter
Verdien på Norges olje- og gasseksport ble estimert til 333 milliarder NOK i 2020 (NPD, 2021). Dersom man antar at prisene holder seg konstante, vil en eksportreduksjon på 63 % resultere i et eksportinntektstap på 210 milliarder NOK årlig. Selv med drahjelp fra havvindutbygging, vil de netto 11 TWh fra havvind som årlig eksporteres i 2050 kun generere en årlig tilleggsinntekt på 6-7 milliarder NOK.
Nye, grønne industrier trenger politisk støtte for å realiseres
- Norge er spesielt godt posisjonert for å ta en ledende rolle innen flytende havvind. Hywind Tampen i Nordsjøen vil bli verdens største flytende havvindinstallasjon ved planlagt oppstart i 2022.
- Karbonfangst og -lagring (CCS) er viktig for avkarboniseringen av energisektoren og tungindustrien. Vår globale Energi Transition Outlook-rapport konkluderer med at 26 % av naturgassen Europa bruker i 2050 trolig vil være avkarbonisert, enten ved hjelp av hydrogen eller ved å fjerne utslipp via karbonfangst ved kraftverk og fabrikker. Norge eksporterer mer enn 90 % av gassen sin til Europa. Denne gassen kan enten avkarboniseres ved anvendelsesstedet eller på norsk sokkel for så å eksporteres i avkarbonisert form, for eksempel som hydrogen. Norge er i tillegg godt posisjonert til å ta imot CO2 fra europeisk industri eller kraftverk for så å lagre det i reservoarer på havbunnen. Norges CCS-initiativ, Langskip, er et svært godt eksempel på hvordan tiltak fra offentlige og private aktører bidrar til ekspertise- og teknologioverføring.
- Sjøfart er blant de sektorene som det er vanskelig å omstille og hvor direkte elektrifisering kun er aktuelt innen nærskipsfart. Den internasjonale sjøfartsorganisasjonen (IMO) og sjøfartsindustrien har initiert et omfattende forsknings- og utviklingsprosjekt for å avkarbonisere maritimt drivstoff. Basert på lang erfaring og høy kompetanse med LNG, batteri- og hydrogenteknologi, har Norge en sterk mulighet til å lykkes som ledende aktør innen forskning, pilotprosjekter og utvikling av lav- og nullutslippsdrivstoff, batterier og relatert infrastruktur knyttet til havgående sjøfart.
- En aktiv industripolitikk er nøkkelen til å lykkes med grønn industriell vekst. Å bygge opp denne industrien på hjemmebane krever at man anvender og vurderer alle de politiske verktøyene man har i verktøykassen for å støtte opp under pågående teknologiutvikling i industrisektoren. Man må i tillegg vurdere hvordan man best stimulerer og skaper nye markeder og verdikjeder gjennom prosjekter som også befolkningen kan slutte seg til – både lokalt og nasjonalt.