Kai-Jia Han er en av Norges 50 fremste tech-kvinner
DNVs seniorforsker utvikler programvareløsninger for det grønne skiftet og er kåret av Abelia og Oda til en av "Norges 50 fremste tech-kvinner" for 2022.
Kai-Jia Han, opprinnelig fra Kina, har jobbet som programvareutvikler i DNV i 14 år. Hun studerte skipsdesign og hydrodynamikk ved Harbin Engineering University i Kina og jobbet som foredragsholder ved samme universitet i fire år før hun flyttet til Sverige for å ta doktorgrad i hydrodynamikk på Chalmers tekniska högskola i Gøteborg i 2008.
Fra skipsdesign til programmering«Jeg trodde aldri jeg skulle bli programvareutvikler – jeg trodde jeg skulle bli skipsdesigner,» sier hun. Men ekspertisen hennes innenfor hydrodynamikk var perfekt for DNV, hvor hun begynte i forretningsområdet Digital Solutions i 2008. Hun har utviklet ledende programvareløsninger som brukes av ingeniører i flere industrier, inkludert maritim, offshore og havvind.
«Jeg er stolt av å ha fått denne utmerkelsen, spesielt når jeg ser navnene på listene fra tidligere år,» sier hun. «De er som meg, noen er utviklere, personer som bidrar både til arbeidsplassene sine og til samfunnet.»
Kåret av Abelia og ODA NettverkÅrets 50 fremste tech-kvinner i Norge er en kåring som gjøres hvert år av Abelia og ODA Nettverk. Abelia er NHO-foreningen for kunnskaps- og teknologibedrifter, som representerer 2500 virksomheter, akademiske institusjoner og organisasjoner. ODA er Nordens ledende nettverk for mangfold i teknologi. Formålet med kåringen er å sette søkelys på talent og rollemodeller for å inspirere kvinner til å arbeide innenfor teknologi og ledelse i næringslivet.
Kai-Jias karriere har ikke fulgt en rett linje. Foreldrene hennes var begge leger og de forventet at hun skulle følge i samme spor. Men da hun gjorde det så bra på videregående skole at hun kunne velge og vrake studieretninger, bestemte hun seg for at hun ville ha best mulighet for å bidra til samfunnet innen skipsbygging, en industri som hadde stor vekst i hjemlandet. Siden har hun gått nye veier, men målet har alltid vært det samme – hun får en følelse av tilfredsstillelse når hun bidrar til å hjelpe kolleger, og på et høyere nivå, når hun bidrar til industrien der hun jobber.
Nå bor hun i Norge med mann og to døtre. Hun sier at hun sjeldent tenker på rollen som en “kvinne i tech-industrien”. Dette på tross av at hun jobber i en bransje der de fleste av kollegene er menn.
«Jeg jobber sammen med mange folk med mye erfaring og kunnskap. Vi respekterer hverandre som kolleger. Vi lærer fra hverandre. Jeg tenker ikke på kjønnsforskjeller. Jeg behandler ikke folk annerledes fordi de er menn!»
Utfordrende arbeidJobben i DNV er alltid full av utfordringer, og man må kommunisere proaktivt med kunder for å forstå behovene. Deretter lager man tekniske løsninger som oppfyller kundenes behov. Akkurat nå jobber hun med en integrert løsning med to softwareverktøy: Bladed, som brukes i design av fundamenter for vindturbiner, og analyseverktøyet for hydrodynamikk, Wasim. Det er kritisk å fullt ut forstå begge verktøyene for å kunne utvikle de mest effektive integrerte løsningene. Kai-Jia er også involvert i prosjekter med forskningspartnere som SINTEF og NTNU for å diskutere nye konsepter og for å implementere nye metoder i softwareproduktene.
Selve utviklingen av programvaren begynner med ideer som kanskje ikke fungerer, men nye ideer blir til mens man jobber. Kai-Jia elsker jobben.
«Det er alltid noe som trenger en løsning, og jeg elsker å finne løsninger,» sier hun.
«Når det gjelder problemløsing, er det mange muligheter innenfor teknologibransjen. Flytende havvind er en relativt ny industri, og det er mange nytenkende designløsninger.
«Med innovative teknologier kan flytende havvindinstallasjoner virkelig øke tilgangen til fornybar energi, både i Norge og i verden,» sier hun.
Døtre i tech-bransjen?Ser hun for seg at døtrene en gang vil velge teknologiske yrker?
«Jeg prøver å ikke blande meg så mye i hva de er interessert i,» sier hun. Men hun innrømmer å ha kjøpt en barnebok som inkluderer enkle stykker programvarekoding i Python. Dette ble populært hos yngstejenta.
Kai-Jias oppfordring til jenter er egentlig et godt råd for alle ungdommer:
«Utfør det daglige arbeidet så godt du kan. Slik vil du kunne bidra mest.»