Skip to content

Fra Høvik til Rapa Nui

Pål Børresen and Cecilie Mauritzen, begge ansatte i DNV GL, seiler i Thor Heyerdahls kjølvann

Pål Børresen er personalsjef for DNV GLs maritime region i Norden. Cecilie Mauritzen er leder og sjefsforsker i Strategisk forskning og innovasjon. I november og desember lar de begge jobb være jobb og seiler i stedet fra Peru til Rapa Nui, bedre kjent i Norge som Påskeøya.

Cecilie_Mauritzen_og_Pål_Børresen_Kontiki_II_participants_600x422Ekspedisjonen skal forsøke å gjøre noe ingen andre har klart i moderne tid – å seile både til – og tilbake til Sør-Amerika – fra Polynesia. med to flåter – Rahiti Tane I og Tupac Yupaqui – skal de seile i kjølvannet til Thor Heyerdals berømte Kon-Tiki-ekspedisjon fra 1947. Pål og Cecilie skal være med på den første delen av denne ekspedisjonen. Etter seks ukers seilas regner de med å være framme på Påskeøya en gang mellom 15. og 20. desember.

"Jeg blir ekspedisjonens vitenskapelige leder og kommer til å samle inn data om verdenshavenes stadig dårligere tilstand," sier Cecilie Mauritzen. "Om Thor Heyerdahl hadde opplevd forskjellen mellom det Stillehavet han krysset og det vi skal seile i, ville han ha blitt svørt bedrøvet. Forurensninger har samlet seg i store mengder, økosystemet er målbart påvirket av havets temperaturøkning, forsurning og lavere oksygeninnhold. Flåtene vi bli fantastiske forskningsplattformer. Som utdannet havforsker, med doktorgrad fra MIT og Woods Hole Oceanographic Institution, har jeg tilbrakt mye tid ombord i forskningsfartøy. Men aldri på en balsaflåte."

Pål Børresen har ansvar for redningsflåter og sikkerhetsutstyr ombord på den ene flåten, Rahiti Tane. "Jeg skal også bidra til at deltakerne samarbeider i utfordrende omgivelser og at vi arbeider i fellesskap, på tross av ulik bakgrunn og kultur. Jeg ser fram til å delta i en historisk reise, helt i min helt Thor Heyerdahls ånd. Jeg er pasjonert seiler, elsker eventyr og har et sterkt miljøengasjement – jeg bryr meg om denne planeten vår," sier Pål.


Tekst og foto: Odd Rudjord, basert på nyhetsartikkel på DNV GLs intranett av Randi Müller.

Les mer

 

KONTIKI 2

Ekspedisjonens nettside

 

KONTIKI 2

Ekspedisjonen på Facebook

 

Originalekspedisjonen

Kon-Tiki Museets nettside

 

Wikipedia

Les mer om Thor Heyerdahl