Other sectors

Bislett Games – et bærekraftig arrangement

I morgen konkurrerer mange av verdens beste friidrettsutøvere under Bislett Games i Oslo. I dag overrekker DNV GL sertifikat til arrangøren som bekrefter at alt er tilrettelagt for et bærekraftig arrangement.

Bislett Games poster
Bislet Games poster for arrangementet 7 juni.

Verdensstjernene kommer til Oslo med tog og kjører trikk eller el-bil mens de er her. Når de reiser videre til Stockholm for neste Diamond League konkurranse, setter de seg igjen på toget. Borte er limousinene.

"Måten idrettsutøverne reiser på er ett synlig eksempel på at Bislett Games fortjener sitt ISO 20121 sertifikat,» sier Thomas Haug, ansvarlig revisor for den aktuelle sertifiseringsprosessen. «Men de har gjort så mye mer enn det. Alle deler av arrangementet har et bærekraftsfokus, ikke bare arrangementsdagen, men alle forberedelser og alt etterarbeid. Bislett Games har etablert et grønt community hvor alle samarbeidspartnerne også er involvert og også jobber bærekraftig."

Ved bruk av ISO 20121 (Event Sustainable Management System) har arrangement og arrangører et mål å strekke seg mot og et verktøy for å måle hva de oppnår. Eksempler er reduserte utslipp, redusert belastning på miljøet, kortreiste produkter og redusert avfall – for å nevne noe.

"Under Diamond League konkurransene i fjor fikk Bislett Games utstedt sitt første sertifikat,» forklarer Siv Emanuelsen, DNV GLs ansvarlige kundekontakt. «Første steg var redusert klima-påvirkning under selve arrangementet. Etter det har Bislett Games med Steinar Hoen i spissen jobbet i et år med kravene til en fullverdig Management Systems sertifisering - en kontinuerlig forbedring de skal levere på hver dag gjennom hele året."

Bislett Games forklarer selv hvorfor dette er viktig: 

"Vi skal være en spydspiss innen idrett og bærekraft, og vi skal være den ledende møteplassen mellom bærekraftige selskaper, organisasjoner og idretten. Vi forplikter oss til å jobbe for kontinuerlig forbedring," sier Steinar Hoen, tidligere europamester i høydehopp og nå stevnedirektør for Bislett Games.

"Ikke siden Usain Bolt løp på Bislett under Diamond League i 2013 har stadion vært fullsatt. Det vil den bli i morgen. Utsolgt hus", forteller Hoen. "Vi kan nå si at vår satsing på et bærekraftig arrangement også treffer hos publikum."

DNV GLs direktør for bærekraft, Sven Mollekleiv har selv bidratt og fulgt endringene. Han er imponert over Bislett Games: 

"Den omveltningen dette arrangementet har gjennomgått de to siste årene er en fantastisk reise. Da arrangementets hovedsponsor gjennom 29 år, ExxonMobil trakk seg ut, og en vesentlig del av inntektsgrunnlaget forsvant, måtte Bislett Games tenke nytt. Og det har de klart. Helt nytt. På en fantastisk måte. Tatt bærekraftsambisjonene og målene ut i det praktiske liv. Vist resultater gjennom klare eksempler."

Siv Emanuelsen følger opp: "Vårt inntrykk er at Bislett Games er blitt et forbilde for Diamond League, for andre sports arrangement og for andre arrangement av ulike typer i Norge og verden forøvrig."

DNV GLs sertifikat ble overlevert av Thomas Vogth-Eriksen til Bislett Games på arrangørens tradisjonelle jordbær-fest i Oslo onsdag 6 juni. Last ned bilder fra dette øyeblikket under.