Skip to content

MSC Chain of Custody-sertifisering

Marine Stewardship Councils (MSC) fiskeristandard sikrer at et fiskeri forvaltes godt og høstes på en ansvarlig måte for å opprettholde de fastsatte målene og det omkringliggende havmiljøet.

Befolkningsvekst, overutnyttelse av naturressurser og miljøødeleggelser har ført til at det globale biologiske mangfoldet har gått tilbake. Arter blir færre og utryddes, og økosystemene utarmes og lider skade. Det er avgjørende å minimere miljøpåvirkningen på økosystemene våre. Sertifisering i henhold til MSCs fiskeristandard bekrefter bærekraftig praksis ved hjelp av en troverdig, uavhengig tredjeparts vurderingsprosess.

Hva er MSC Chain of Custody standarder?

MSCs fiskeristandard gjelder for alle villfangstfiskerier. Standarden er basert på tre kjerneprinsipper:

  • Bærekraft for utnyttede fiskebestander
  • Opprettholdelse av økosystemet som fiskeriet er avhengig av
  • Effektiv og ansvarlig forvaltning

For å sikre at kun sjømat fra MSC-sertifiserte bærekraftige fiskerier bærer MSCs miljømerke, må alle selskaper i leverandørkjeden være sertifisert i henhold til MSCs sporbarhetsstandard.

Fordeler med å bli sertifisert

Sertifiseringen etter MSC CoC-standarden gjør at organisasjonen din kan:

  • Oppfylle markedets krav om tredjepartsverifisering av bærekraftig fiske
  • Differensiere produktene i et stadig mer konkurranseutsatt marked
  • Være en foretrukket leverandør
  • Tilpasse seg miljøbevisste forbrukere
  • Støtte posisjoneringen av produktet ditt med miljømerket
  • Demonstrere god ressursforvaltning overfor samfunnet og interessenter
  • Bidra til økt press for forbedring av ikke-bærekraftige fiskerier

Det gir forbrukere og forhandlere en forsikring om at sjømatproduktene kommer fra en godt forvaltet og bærekraftig kilde.

Hvordan komme i gang 

Det viktigste elementet i sertifiseringsprosessen er å identifisere og håndtere problemer knyttet til målbestanden(e), fiskets innvirkning på det marine miljøet og effektiviteten til fiskeriets forvaltningssystem.

Spesifikke omstendigheter utenfor bedriftens kontroll kan hindre dere i å bli sertifisert, for eksempel ikke-bærekraftig politikk fra myndighetenes side. Derfor er forhåndsvurderingen et grunnleggende trinn i sertifiseringsprosessen for å identifisere mulige problemer på et svært tidlig stadium. Vurderingen omfatter måling av fiskeriet opp mot prinsippene i standarden, med tanke på de unike omstendighetene i fiskeriet. Sertifiseringsprosessen omfatter involvering av fiskerieksperter, konsultasjoner med interessenter og innlevering av rapporter på bestemte stadier.

Overgang til MSC

MSC tilbyr også et program for overgang til MSC (ITM) for de som nettopp har begynt. Dette femårige programmet støtter fiskerier av alle størrelser og på alle steder som ønsker å oppnå sertifisering, men som ennå ikke er klare til å gå inn i fiskeristandarden. Dette programmet hjelper deg med å gjøre målbare, uavhengig verifiserte fremskritt mot MSC-sertifisering. Det gjelder både for fiskerier som ønsker å bli sertifisert, og for fiskerier som allerede er sertifisert, men som har et suspendert sertifikat. Programmet har en rekke forbedringsverktøy som hjelper fiskeriene med å identifisere hvor det er behov for endringer, utvikle en handlingsplan for forbedringer og overvåke fremdriften. Det kreves regelmessig uavhengig verifisering av forbedringene som gjøres, og dette må utføres av et akkreditert sertifiseringsorgan. Deretter kan du vise at du har gjort fremskritt i forhold til interessentene og søke om støtte fra MSC Transition Assistance Fund, som dekker kostnadene ved å gjennomføre forbedringer og verifiseringer. Fiskerier som deltar i ITM-programmet, kan ikke bruke MSCs miljømerke.

 

Mer informasjon

  Towards a Safe and Sustainable Food Supply Chain

Towards a Safe and Sustainable Food Supply Chain

Last ned en brosjyre

  MSC Principles and Criteria for Sustainable Fishing

MSC Principles and Criteria for Sustainable Fishing

Last ned en brosjyre

 

Marine Stewardship Councils hjemmeside

Sertifiserings- og miljømerkingsprogram for bærekraftig sjømat

 

Brochure: MSC fisheries - Get Certified!

A practical guide to the Marine Stewardship Council’s fishery certification process

 

MSC Fisheries-standard

MSC-standardene

 

MSCs leverandørkatalog

 

Bruk av MSC-miljømerket

Veiledning